Ostalo

Obilježavanje Svjetskog dana astme

Objavljeno 05.05.2024.

Hrvatska kuća disanja

Povodom obilježavanja Svjetskog dana astme su Hrvatsko torakalno društvo, Zaklada Hrvatska kuća disanja i udruga oboljelih od astme i KOPB-a "Udah života" organizirali javnozdravstvenu akciju s ciljem podizanja svijesti društva o bolesti i životu s astmom.
Obilježavanje Svjetskog dana astme
 

Javnozdravstvena akcija je održana u subotu, 4. svibnja, ispred hotela Dubrovnik u Zagrebu te u Atriju palače Cedulin u Zadru.

Udruga "Udah života" je osim savjetima široj javnosti provodila i dodatne aktivnosti kao što su škola disanja, spirometrije i alergološko testiranje.

Najavljen je i početak javnozdravstevne kampanje čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti zdravlja pluća, koja je usmjerena na najmlađe i koja će biti dio obilježavanja svjetkog dana astme.

Kampanja starta pod sloganom "S ljubavlju, bez dima - za zdravu obitelj svima", čija je maskota "Plućko", glavni protagonist zdravlja pluća.

Ključna pitanja o kojima je potrebna edukacija su nedovoljna ili netočna dijagnoza, nedovoljno korištenje protuupalnih inhalacijskih kortikosteroidnih inhalatora, prekomjerna uporaba i pretjerano oslanjanje na inhalatore s kratkodjelujućim beta2- agonistom (SABA) i loše prepoznavanje pacijenata kojima je potrebna specijalistička procjena i daljnje liječenje.

U zemljama s niskim srednjim dohotkom, nedostatak inhalacijskih lijekova, a posebno inhalatora koji sadrže kortikosteroide, uvelike pridonosi činjenici da se više od 90% smrti od astme događa u tim zemljama.

Niz aktivnosti koje provodi ova globalna inicijativa diljem svijeta primarno je usmjeren na edukaciju oboljelih osoba, ali i senzibiliziranje šire javnosti (osoba koje ne boluju od astme) da je astma kronična, a ne akutna bolest.

Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj živi oko 200.000 osoba s astmom, pri čemu polovica njih ima poteškoća u održavanju kontrole nad svojim stanjem.

Godišnje se bilježi 12.000 novih slučajeva.

Globalno od astme pati oko 260 milijuna ljudi, a bilježi se oko 450.000 smrti godišnje.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.